Flere nye funn av havnespy på Vestlandet Havnespy oppdages stadig nye steder – nå er det gjort nye funn av havnespy-DNA på Stord og Sotra, i Bergen, Florø og Måløy.
Havnespy funnet i Bergen havn Havnespy fortsetter å spre seg nordover, viser ny kartlegging. Havnespy-DNA er nå også funnet i Bergen havn og områdene rundt.
Flere grunnstøtinger - men ikke økte utslipp I løpet av 2022 registrerte Kystverkets miljøberedskapsvakt 90 grunnstøtinger eller grunnberøringer langs kysten. Det er en økning på drøyt 28 prosent sammenlignet med året før.
Sjekker lekkasje fra MS «Nordvard» Kystverket og Havforskningsinstituttet sjekker om lekkasjer fra vraket MS «Nordvard» på virker miljøet.
Holder groen borte uten impregnering. Oppdretter har kjøpt 150 nye notposer Havforskningsinstituttet er bekymret for at kobber som faller av oppdrettsnøtene og ned på bunn under bruk skader livet i havet. En måte å unngå dette på er å benytte nøter der kobberet er bakt inn i fiberen. Garware som har utviklet fiberen, opplever nå stor kommersiell suksess med produktet.
– Det er litt artig. Då me byrja var ikkje miljø eit fokusområde i det heile teke.No er det, det viktigaste.
Klar for ny runde i retten: - Vi mener inndragningen er gjort på uriktig grunnlag Mandag starter ankesaken som oppdretterne Troland Lakseoppdrett, Austevoll Melaks og Langøylaks har anlagt mot staten.
Gjenvinner mer fiskeri- og oppdrettsredskap enn noen gang tidligere – 2022 ble et svært bra år for gjenvinning i de blå næringene. 2023 ser allerede ut som et rekordår, melder bodøselskapet Nofir.
Forhandlinger i New York: – Norge vil ha en ambisiøs internasjonal havmiljøavtale Verdens land samles nå i FN for innspurten i forhandlingene om en havmiljøavtale. Denne skal bidra til bevaring og bærekraftig bruk av internasjonale havområder.
VKM om havnespy: Kan gi opp til 50 % økning i kostnader til notrengjøring Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) slapp en rapport fredag om den invasive arten. Det er dyster lesning.
Havforskningsdirektøren: – Heller ikke mat fra havet kan tas for gitt i fremtiden – Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden. Men en ting er sikkert; akkurat som på land påvirker klimaendringene dyr og økosystemer i havet. Og med det maten vi spiser, skriver havforskningsdirektøren i denne kronikken.
Kobber fra fiskeoppdrett har trolig negativ miljøeffekt I mange oppdrettsanlegg er nøtene impregnert med kobber. Det fører til så store utslipp at forskerne forventer negative effekter på organismer rundt anleggene.
Så mange fisk rømte fra norske oppdrettsanlegg i 2022 Ferske tall fra Fiskeridirektoratet viser at det rømte ca 160 000 fisk i løpet av 2022. Den største hendelsen var knyttet til torsk.
Ny forskning foreslår ny og bedre metode for forvaltning av laks og sjøørret I en artikkel publisert i det internasjonale tidsskriftet «Fishes» tar professor Albert Imsland og Dr. scient Anders Lamberg til orde for at en må se forvaltningen av laks og sjøørret sammen og i større områder enn i dag.
Hva er den mest miljøvennlige håndteringen av gamle oppdrettsnøter? Dette spørsmålet skal besvares av prosjektet «Sirkulær- og miljøeffekter for oppdrettsnøter», som nå har fått tildelt midler fra Handelens Miljøfond. Med et solid konsortium i ryggen skal SINTEF og NTNU kartlegge miljøpåvirkninger og det sirkulære potensialet i utrangerte nøter.
Vil redusere utslippene i Oslofjorden med 85% Oslofjordhavnene jobber sammen for en Utslippsfri Oslofjord. Målet er 85% utslippsreduksjon i 2030.
Arrangerer kurs om lakseskatt: - Det er ikke et debattforum Når SUJO arrangerer kurs om grunnrenteskatt på havbruk er det engasjert to foredragsholdere. Begge er sterke tilhengere av å øke beskatningen på havbruk.
Sjømatklynge tar plastgrep - inngår samarbeid med Handelens Miljøfond Den Bergen-baserte sjømatklyngen NCE Seafood Innovation har signert en toårig samarbeidsavtale med Handelens Miljøfond. Sammen skal de arbeide for å styrke næringens innsats rundt plast. Vil redusere plastforbruk og øke gjenvinning.
Otto Olsen sikter mot å bli CO2-nøytrale I 2023 kan Otto Olsen erklære seg som en bærekraftig bidragsyter til det grønne skiftet.
Flere organisasjoner oppfordrer til boikott av norsk laks Flere organisasjoner står bak et opprop der de også krever at næringen må inn i lukkede anlegg. - Regjeringen må pålegge alle selskaper å ha 50 % av sin lakseproduksjon i lukkede anlegg innen 2025, skriver de.
Anmelder Aller Aqua etter lakserømming Norges Miljøvernforbund (NMF) har i dag sendt inn en anmeldelse på rømmingen til Vest Politidistrikt. Der ber de politiet se om økonomisk vinning kan ligge bak.
Har gjenfanget 1000 laks etter rømming Fiskeridirektoratet har idag pålagt Aller Aqua Norway AS miljøovervaking og uttak av rømt fisk i elleve vassdrag etter lakserømminga i Vadheimsfjorden i Høyanger.
Kurs om plasthåndtering i oppdrettsnæringen klart til sommeren Norsk havbruksnæring er en storforbruker av plast og fiskeri og oppdrett står for 46% av den identifiserbare marine plastforurensningen i Norge. For å forebygge marin forsøpling og sikre bedre ressursutnyttelse av de store mengdene plast som brukes, utvikler Bellona et nettkurs om bedre plasthåndtering i havbruksnæringen sammen med NTNU og Grieg Seafood.
- Ti til femten nye stillinger skal fylles før 2022 Fjord Maritime har hatt en hektisk høst, og ser ikke at etterspørselen skal roe seg ned. - Vi har en løsning som etterspørres fordi den løser flere utfordringer i en krevende tid, sier CCO Øyvind Bakke.
Rømt laks i Vadheimsfjorden Aller Aqua i Vadheim opplyser at dei har hatt ei lakserømming på anlegget deira i Vadheimsfjorden.
Norge trenger flere steder å teste nye hydrogen-løsninger Regjeringen har ambisiøse hydrogen-planer. For å lykkes er det et stort behov for nye, storskala testfasiliteter.
Lyser ut åtte ferjeanbud - uten miljøkrav Trøndelag fylkeskommune varsler at det kommende anbudet for åtte ferjestrekninger i fylket vil bli lyst ut neste år, uten krav om lav- eller nullutslipp. Det skaper sterke reaksjoner hos stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt.
- Potensiell stor torskerømming Gadus Group sitt datterselskap Sunnmøre Torsk har hatt en rømming fra lokaliteten Alida. Omfanget fra rømmingen er enda uklart, men Fiskeridirektoratet mistenker at det kan dreie seg om en større rømming.
Hun er ny bærekraftsleder i Lingalaks Oppdrettsselskapet har ansatt Päivi A. Teivainen-Lædre som ny bærekraftsleder. Det å skape bevissthet rundt bærekraft, og sørge for faktagrunnlaget før beslutningene foretas, påpeker hun er viktig.
Pukkellakseksplosjon i 2021 Det kom åtte ganger mer pukkellaks til Norge i 2021 enn i 2019, og hele 17 ganger mer enn i 2017. Fortsetter pila oppover i 2023?
Rømt torsk i Voldsfjorden i Møre og Romsdal Sunnmøre Torsk har meldt om rømming ved eitt av sine anlegg i Voldsfjorden.
Jubler for villaks-tall i Vestland - Vitenskapelig råd for lakseforvaltnings siste rapport om statusen for norske laksebestander viser en svært stor og gledelig fremgang for gytebestanden i Vestland fylke fra 2010 til i dag. Det forteller sekretær i PO3/PO4 Kunnskapsinkubator, Even Søfteland.
Tonnevis av plast ryddet rundt Hardangerfjorden Tusenvis av mennesker ryddet tonnevis av søppel rundt Hardangerfjorden - i anledning Strandryddeuka.
Mørenot oppfordrer til opprydningsspleis I anledning World Cleanup Day lanserer Mørenot en innsamlingsaksjon for å bidra til å rydde verdenshavene for plast
Ønsker seg flere fartøy Fishing for Litter ønsker seg flere fartøy i sluttfasen av ordningen, som gjelder levering av oppfisket til noen havner langs kysten.
24 millioner til bedre vannmiljø 77 prosjekter over hele landet får 24 millioner kroner for å bedre livet til fisk i elver, innsjøer og kystvann.
Ombyggingskontrakt sikrer arbeid ut 2023 Oma Baatbyggeri har signert kontrakt med Norled AS for ombygging av MS «Lysefjord». Hurtigbåten ble opprinnelig levert fra Oma Baatbyggeri i 2006 og skal bygges om fra diesel fremdrift til helelektrisk drift.
Bli med på landets største ryddedugnad Landets største ryddedugnad, Strandryddeuka, starter denne helga.
Styrket innsats for renere Oslofjord Innsatsen for å redusere utslipp fra jordbruk og avløp i Oslofjorden er trappet opp, men det er langt igjen til miljømålene nås.
Så mye antibiotika ble det brukt til landdyr og fisk Veterinærinstituttet har sett på bruken av antibiotika til dyr i Norge og oppsummert resultatene fra et overvåkningsprogram knyttet til antibiotikaresistens. Oppdrettsfisk kommer ikke overraskende godt ut.
- En spennende introduksjon til havbruksnæringen Salgssjef Cecilie Anita Tindeland Higraff er halvannet år inn i jobben i Fjord Maritime og hun har store ambisjoner om at enda mer av havbruksnæringen skal elektrifiseres i tiden fremover.
Rømming ved Mowi-anlegg Mowi har meldt om en rømming i forbindelse med en avlusingsoperasjon, ved et av sine anlegg i Stolsfjorden i Agder.
Har undersøkt norsk oppdrettsfisk for legemiddelrester og miljøgifter I 2021 ble 14 135 oppdrettsfisk undersøkt for ulovlige og uønskede stoffer. Nivåene av legemidler og miljøgifter er under grenseverdi, viser resultatene.
ISO-standard for avfallshåndtering på fiskefartøy Norges Fiskarlag har fått utviklet en egen ISO-standard for håndtering av avfall på fiskefartøy.
Nofir med ny teknologiløsning og GPS-tracking Nofir har fått på plass en egen portal for sporing av materialer. Nye teknologiske løsninger er viktig for bærekraftsarbeidet, hvor kravene bare vil bli større de kommende årene, mener selskapet.
Tidenes beste kvartalsresultat for Mowi Årets andre kvartal ble det beste noensinne for Mowi med rekordhøyt operasjonelt driftsresultat på 320 millioner euro og rekordhøye driftsinntekter på 1,23 milliarder euro.
Nye krav i havbruksregelverket skal bidra til økt bærekraft Nærings- og fiskeridepartementet har i dag fastsatt enkelte endringer i havbruksregelverket.
Mistanke om ILA på Måsøval-lokalitet Måsøval har mistanke om ILA ved lokaliteten Slettvika i region Vest.
Kutter dieselforbruket med 80-90 % MS "Tyra" er den første fiskebåten som er bygd om til hybrid drift. Nå skal båten stort sett gå på strøm.